Edi Rama: Europa duhet t’i përgjigjet strategjisë shfrenuese të Putinit

ap828846149369
Shqipëria me mbi 2.8 milion banorëve të saj, është një nga vendet më të varfra në Evropë. Kryeministri Edi Rama vizitoi këtë te enjte dhe te premte landin e Baden-Württemberg në Gjermani. Në një intervistë për “Stuttgarter-Zeitung”, Rama në mënyrë të vendosur po punon qëtë ketë përparim në luftën kundër korrupsionit dhe e sheh vendin e tij në rrugën e duhur drejt Bashkimit Evropian.
 

Zoti Kryeministër, cila është arsyeja e vizitës suaj dyditore në Baden-Württemberg? Në Tiranë, shohim supermarkete franceze dhe një ndërtesë të lartë te Bankës austriake, ndërsa ekonomia gjermane nuk është shumë e pranishme. Si do t’i tërhiqni ju investitorët?

Në agjendë kemi një bashkëpunim më i ngushtë me Gjermaninë. Ne do të ndjekim politika favorizuese për biznesin. Ne kemi disa investitorë të rëndësishëm gjermanë në Shqipëri, për shembull, Deutsche Telekomi, i cili na ka ofruar një projekt në modernizimin e furnizimin tonë të energjisë dhe përvojën e saj në futjen e të ashtuquajturave sahatë të  zgjuar që masin konsumin e energjisë të familjeve private. Ne jemi të bindur se Shqipëria, investitorëve të huaj u ofron mundësi të mrekullueshme: në biznesin e naftës dhe gazit, turizëm, industrinë e prodhimit dhe me portet tona detare.

Ju keni deklaruar se lufta kundër korrupsionit dhe mafias është në flamurin tuaj kur ju morët detyrën. A nuk është kjo një luftë kundër mullinjve të erës në Shqipëri?

Jo. Detyra jonë ndërtimi i institucioneve të forta. Kjo është parakusht për një shtet modern, vetëm përmes tyre mund të jemi të imunizuar ndaj korrupsionit endemik dhe ryshfetit. Ne kemi suksese afatshkurtra të arritura në luftën kundër prodhimit të paligjshëm të drogës dhe trafikimit. Ne do të sjellim rendin dhe ligjin në këtë vend. Progresi është njohur edhe nga Komisioni Evropian, dhe kjo gjë është pasqyruar në raportet e tyre.

Policia shqiptare i kanë hapur kohët e fundit një laborator të kokainës, nipit të Enver Hoxhës, ish-diktatorit të Shqipërisë. A është ky një testament për bashkimin e elitës politike me biznesin e drogës?

Jo në të gjitha, ky rast nuk ka dimension politik. Nipi i Enver Hoxhës është një askush. Enver Hoxha, regjimi i tij dhe komunizmi janë e kaluara e vjetër. Rasti është thjesht një provë goditës i vullnetit tonë për të luftuar krimin e drogës në Shqipëri.

Vendi juaj zyrtarisht nga qershor 2014 ka marrë statusin e vendit kandidat të BE-së. Çfarë ka ndodhur që atëherë?

Që ne të marrim statusin e kandidatit, duhet një rezultat në shumë reforma. Ne jemi duke bërë përparim në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit dhe duhet të shkojnë atje kur ne duam anëtarësimin në BE. Ne kemi nisur reformën në drejtësi, e cila do të zbatohet në vjeshtë të këtij viti. Ne ofrojmë BE-në me garanci të fortë që ne të mbrojtur romët në vendin tonë dhe të trajtuar mirë.

Në kontekstin e krizës së Ukrainës, duket se presidenti rus Vladimir Putin po punon që të bëjë në anën e tij vende të tilla si Mali i Zi, Greqia, Hungaria dhe Serbia. Çdo të ndodhë nëse kemi një përçarje në Evropë?

Sipas mendimit tim, Putin ndoqi një strategji që është një kërcënim absolut në Evropë. Kjo është një strategji e shfrenuar që u konkretizua me aneksimin e Krimesë dhe ndërhyrja në Ukrainë lindore nuk ka fund. Evropa do të duhet të përgjigjet. Dhe Evropa ka ende çështje të tjera: terrorizmin ndërkombëtar dhe radikalizim islamik. Prandaj, Bashkimi Evropian ka nevojë për një qasje për Ballkanin. Ajo ka nevojë për një strategji të guximshme dhe agresive për zgjerim. Më shumë, jo më pak, kjo është përgjigje e drejtë në këtë kohë.

Marrëdhëniet e Shqipërisë me Serbinë nuk janë të lirë nga tensionet – pikërisht për shkak të çështjes së Kosovës.

A është një mundësi që në Konferencën e ardhshme të Ballkanit në Vjenë, në muajin gusht të kemi një shans për pajtimin me Beogradin?

Ne patëm një konferencë shumë të suksesshme në Ballkanin Perëndimor 2014 në Berlin. Kjo ishte hera e parë që tetë udhëheqësit e rajonit u takuan dhe nuk merren me të kaluarën, por diskutuam të ardhmen. Kancelarja gjermane Angela Merkel na ka treguar rrugën e drejtë që duhet të ndjekim. Ne kemi nevojë që në Vjenë të bëhet një zgjatim i procesit të Berlinit. Ne kemi nevojë më shumë sesa për fotot e bukura familjare. Doja të theksoj se vendet tona duhet të punojnë ngushtë së bashku. Ne duhet të krijojmë një partneritet të ri pas viteve të konfliktit dhe urrejtjes.

Kur do të bëhet Shqipëria anëtare të BE?

A mos pritni që të na marrë në krahë? Ky është një proces. Së pari, BE-ja ka përjetuar problem dhe tani nuk koha e tij më e mirë. Së dyti, ju duhet dy veta për të këcyer tango. Ne do të bëjmë çmos për të përmbushur kërkesat për anëtarësimin në BE. Por nuk do të ketë favore apo privilegje për vendet kandidate. Evropa ka nevojë për Ballkanin dhe se Ballkani ka nevojë për Evropën. Kushti afatgjatë është bashkëpunimi në aspektet ndërkombëtare të sigurisë, prosperitetit dhe paqes sociale, të cilat duhet të sjellin Ballkanin në BE – në qoftë se vendet janë gati për anëtarësim.

Nipi i Enver Hoxhës është askushi”. Kështu deklaroi kryeministri Edi Rama në një intervistë për gazetën gjermane “Stuttgarter Zeitung”. Shefi i qeverisë shqiptare u pyet nga gazetari gjerman për çështjen e Ermal Hoxhës, nipit të Enver Hoxhës, i arrestuar si pjesë e një bande droge.

Policia shqiptare ka kapur kohët e fundit një laborator kokaine të nipit të Enver Hoxhës, ish­ diktatorit të Shqipërisë. A është kjo një dëshmi për lidhjet e elitës “Jo, ky rast nuk ka një dimension politik. Nipi i Enver Hoxhës është askushi. Enver Hoxha, regjimi i tij dhe komunizmi prej kohësh janë e shkuara. Ky rast është thjesht një provë e vullnetit tonë për të luftuar krimin e drogës në Shqipëri”, është përgjigjia e kryeministrit.

Rama ka folur dhe për luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Sipas tij detyra e qeverisë është të ndërtojë institucione të forta.

“Kjo është parakusht për një shtet modern, vetëm përmes tyre mund të jenë të imunizuar ndaj korrupsionit. Ne kemi suksese afatshkurtra të arritura në luftën kundër prodhimit të paligjshëm të drogës dhe trafikimit. Progresi është njohur edhe nga Komisioni Evropian, dhe ata e kanë pasqyruar në raportet e tyre”, deklaroi Rama.

Leave a Reply