(FOTO) Rashka: Janë gjetur mbetjet mortore të 37 shqiptarëve. Numri mund të arrijë 300

EKSKLUZIVE drejpësedrejti nga Rashka (Rudnica) -Të martën e kaluar agjencia e lajmeve “Presheva jonë” kishte raportuar se ishin gjetur trupat (skeletet) e  17 personave. Kurse me zbulimet e reja, ky numer ka arritur në 37 trupa. Në varrezën masive në Rashka jane zbuluar (ekshaminuar) eshtrat edhe të  10.-të personave tjerë, keshtu duke quar  numrin e të gjeturve në  27 gjithsejt të trupave shqiptare të vrarë nga forcat serbe gjatë luftës së viteve nëntëdhjeta në Kosovë, ka raprtiar agjencia e lajmeve “Presheva jonë” te”cilin laj e kanë konfrimuare edhe mediat tjera botërore.

Ekspertët shqiptar dhe nderkombëtar: Në varrizat masive të fundit ne Serbi mund te jenë reeth 300 trupa shqipatre
Deri më tash nga varreza masive në Rudnicë të Rashkës janë nxjerrë eshtrat e 37 personave, të vrarë nga forcat serbe gjatë luftës në Kosovë.. Pas zbulimit të ketij varri masiv në Rudnica (Rashkë) germimet dhe zhvarrosjet kishin filluar në dhjetorin e vitittë kaluar. Sipas ekspertëve gjatë eskhaminimit të trupave analiza e ADN-së tregoi se të gjitha që mbetet e gjetur deri tani i përkasin shqiptarëve të Kosovës të cilët kanë vdekur gjatë luftës së fundit mes Serbisë dhe Kosovës.

Varri masiv në Rudnica, pranë Rashkës nje rajon në jug të Serbisë, sipas dëshmitarëve mund të jenë mbi 300  trupa të shqiptarëve të Kosovës të masakruar nga regjimi serb i Milsoevicit qe”atëboto kihste mbehstje nga usharia serbe, partamilatret e Arkanit dhe Kisha ortodoikse serbe, shrtkuan soit agjencia elajemeve “Presheva jonë” në rportzahin  drejtpërsëdrejti nga Rashka duke sjlelur video dhe fotgrafi ku shifet puna e keipeve vedore dhe dnerkombërtare dke bërë zhvarrimin dhe ekshamunimin e skeletevetë shqiptarve.

rashakkaaart

Analiza e ADN-së konfirmojnë se eshtrat e shqiptarëve të Kosovës të vrarë gjatë luftës në Kosovë u gjetën në mes të dhjetorit pranë minierës së Rudnicës në Rashka.
Pas një pauze, ekipet  e specialzuar të përbarë pos nga grupet punuese nga vendorët (Prishtina dhe Beogradi) edhe nga ekspertët nderkrob,ëtar (ICRC, EULEX, OSBE e vëzhgues tjerë)  kanë vazhdur punën  ditëve të fundit, menjehre pas vërshimeve fundit  ne të cilin mision po marrin pjesë edhe ekspertë nga mjekësia ligjore të Departamentit për Mjekësi Ligjore nga Kosova.
Kur, policia serbe kthehet ne vendin e krimit

Lina Milner nga  Kryqit të Kuq Ndërkombëtar (ICRC) në Gjenevë dhe  Kryetar i Grupit Punues për Persona të Zhdukur dyshon se në Rudnice gjendet një tjetër varr masiv ku dyshohet se aty janë fshehur eshtrat e  shqiptarëve etnikë . Sipas Milner kane filluar përgatitjetn ë terrenit për prishjen e një ndërtese ku dyshohet se nën te gjendet varri masiv dhe  se eshte me mjfat rëndësis të vazhdohet  punne e filluar  në këtë proces në mënyrë profesionale  me një qasje konstruktive dhe pa ndikimin e faktorëve të jashtëm .

 

rashakarudnicaaa
Lidhur me keto varre masive të zbuluar javëve të fundit sipas ekspetrtëve shqiptare dhe dnekrombëtar deshohet se aty mund të ketë mbi 300 trupa, skelete të shqiptarëve nga Kosova. Per kete kishte shkruar dje edhe gazetaprestigjioze “LeMonde” duke nenvizuar se kjo varreze masive mund të jete me e madhe në Serbi”, ka trasnetuar “Presheva jonë”

 

Hulumtimet bashkë me  procesin e  identifikimit po vazhdojn ende dhe se emrat e viktimave nuk do të jepen deri atëherë sa ky proces do të përfundojë.  Përfaqësuesit e  Komisioni tha se ekspertët mjeko-ligjorë kanë zgjeruar rrejtin e hetimimeve  Rudnice , sepse ata besojnë se mund të zbuloni më shumë organe, skelet, iktima keto nga lufta e Kosovës.

 

rashkakaka1

ICRC thirrje Beogradit dhe Prishtinës: Gjeni të zhdukurit!

 
Gjetja e varrezës masive në Rashka dëshmon se në Serbi mund të ketë ende shumë varreza tjera masive, çka autoritetet serbe duhet të angazhohen dhe punonjnë më shumë në zbulimin e rasteve. Autorët e këtyre viktimave duhet patjetër të ndiqen para drejtësis, kanë deklaruar zyrtarët e Komiteti të Kryq të Kuq Ndërkombëtare -ICRC të pyetur nga agjencia e lajmeve «Presheva jonë »  lidhur me fatin e qindra të zhdukurve në Kosovë.

 

Pas 14 vitesh lufte në Kosovë, jemi dëshmitar se në rajon ështe bërë progres në gjtha sferat po jo edhe me ndriqimin e rastave të të zhdukrve, meqë numri i tyre ende levizë shumë dhe që sa vite. Familjarët sot e kësaj dite ende kërkojnë mbi 1700 të zhdukur. Duhet ditur se përgjegjësia për gjetjen apo informacioent e të zhdukrve në Kosovë qëndron tek autortiet si në Beograd ashtu edhe në Prishtinë. Në këtë drejtim nuk është ICRC e as komuniteti ndërkombëtar, por qeveria serbe dhe ajo e Kosovës që mund të bëjnë më shumë për gjetjen e të zhdukrve në Kosovë….» ka deklaruar në Gjenevë z. Peter Muarer, kryetar i Komitetit të Kryqit ndërkombëtar (ICRC).

Sipas ketyre dëshmitarëve aty mund të  gjendn mbi 300 trupa të shqiptarëve të Kosovës të vrarë në mes në vitin 1998 . Deri në vitin 1999 .. Në Kosovë , sot e kësaj dite end enujk dihet për 1.700 njerëz të humbur.

Leave a Reply